Cuprins:
Tip AC
RCD-urile de tip AC detectează curenții alternativi sinusoidali reziduali. RCD-urile de tip AC sunt potrivite pentru utilizare generală și acoperă majoritatea aplicațiilor din practică.Tip A
În plus față de caracteristicile de detectare ale RCD-urilor de tip AC, RCD-urile de tip A detectează curentul rezidual DC pulsatoriu. Astfel de forme de undă pot fi cauzate de circuitul redresor cu diode sau tiristoare în sarcini electronice. RCD de tip A sunt special concepute pentru a fi utilizate pentru sarcini electronice monofazate de clasa 1.Tip F
RCD-urile de tip F sunt un nou tip RCD introdus recent în IEC 62423 și în IEC60755. În plus față de caracteristicile de detectare ale RCD-urilor de tip A, RCD-urile de tip F sunt special concepute pentru protecția circuitelor în care ar putea fi utilizate variatoare de viteză monofazată. În aceste circuite, forma de undă a curentului rezidual ar putea fi un compus de mai multe frecvențe, inclusiv frecvența motorului, frecvența de comutare a convertizorului și frecvența de linie. Din motive de eficiență energetică, utilizarea convertizoarelor de frecvență la anumite sarcini (mașină de spălat, aparat de aer condiționat, …) este în creștere, iar RCD de tip F va acoperi acele noi aplicații.Tipul F are, de asemenea, caracteristici îmbunătățite de rezistență la perturbări (nedeclanșare la supratensiune). Ele sunt capabile să declanșeze chiar dacă un curent continuu pur de 10 mA este suprapus unui curent diferențial DC sinusoidal sau pulsat.
Tip B
RCD-urile de tip B pot detecta curent alternativ sinusoidal, curent continuu pulsat, compozit de frecvență multiplă, precum și curenți reziduali continui neted. În plus, condițiile de declanșare sunt definite cu frecvențe diferite de la 50Hz la 1kHz. Într-o rețea de distribuție electrică de curent alternativ, un curent rezidual pur continuu poate fi generat în principal din circuite redresoare trifazate, dar și de la unele redresoare monofazate specifice.RCD de tip B sunt destinate să fie utilizate pentru sarcini cu redresor trifazat, cum ar fi convertizoare de viteză variabilă, sistem fotovoltaic, stație de încărcare EV și echipamente medicale.
Sigurantele RCBO, cunoscute și sub denumirea de "sigurante diferentiale cu intrerupere de circuit in caz de suprasarcina și scurtcircuit," adaugă o dimensiune suplimentară de protecție în sistemele electrice. Aceste dispozitive nu numai că detectează curentul rezidual și oferă protecție împotriva electrocutării, ci și includ funcționalitatea de intrerupere în caz de suprasarcină și scurtcircuit. Acest aspect adițional îmbunătățește securitatea sistemelor electrice, asigurând o protecție cuprinzătoare împotriva diferitelor riscuri asociate cu funcționarea și utilizarea echipamentelor electrice.