Schimbarea instalației electrice - o misiune care trebuie tratată cu multă seriozitate - Electricon.ro
Produsele din stoc ELECTRICON, se livrează în 24-48 ore

Schimbarea instalației electrice - o misiune care trebuie tratată cu multă seriozitate

Schimbarea instalației electrice - o misiune care trebuie tratată cu multă seriozitate
Accesul la electricitate este azi un fapt banal pentru majoritatea oamenilor, iar electrificarea a pătruns în aproape totalitatea zonelor locuite. Desigur, beneficiile accesului la electricitate sunt azi trecute cu vederea și sunt considerate ca lucruri firești, deși, cu nu mai mult de câțiva zeci de ani în urmă, nu existau peste tot rețele de transport ale curentului electric.

Chiar și așa, beneficiile electricității în locuințe nu pot fi exploatate la justa valoare fără o instalație electrică de calitate. De multe ori, fie că ai cumpărat un apartament mai vechi sau o casă construită acum ceva mai mult timp este necesar să acorzi o maximă atenție instalației electrice. Adesea, se pune problema înlocuirii instalației electrice existente pe baza mai multor motive. Iată de ce, în acest articol vei afla câteva idei generale despre schimbarea sau refacerea instalației electrice și despre modurile în care aceasta trebuie realizată pentru a te bucura în siguranță de confortul oferit de electricitate timp îndelungat.

Cuprins
1. Schimbarea instalației electrice la apartamente sau la clădiri mai vechi. Când și de ce trebuie făcut acest pas important?

2. Refacerea instalației electrice la un apartament vechi: pașii care trebuie urmați și materialele pe care trebuie să le iei în considerare
3. Înlocuirea instalației electrice la apartamente și alte clădiri: sfaturi și sugestii pentru a nu avea probleme la utilizare
 

1. Schimbarea instalației electrice la apartamente sau la clădiri mai vechi. Când și de ce trebuie făcut acest pas important?

electrician langa tablouUna dintre primele zone spre care ar trebui să-ți îndrepți atenția atunci când cumperi o locuință ceva mai veche este, ca în cadrul renovării inițiale, să schimbi și instalația electrică. Desigur, refacerea instalației electrice poate avea loc chiar atunci când faci o renovare generală a apartamentului sau a casei în care locuiești de foarte mulți ani. 

De ce ar trebui să ai în vedere modificarea sau refacerea în totalitate a vechii instalații electrice? Actualizarea sau înlocuirea instalației electrice este necesară după trecerea unei perioade lungi de timp dintr-o serie de motive importante.

Siguranța în exploatarea instalației electrice

În primul rând, este vorba de siguranța personală de locuire. Instalațiile electrice foarte vechi, realizate pe baza de fire din aluminiu nu pot avea o durată de viață mai mare de circa 50 de ani. De multe ori, vechea instalație a fost realizată la construcția clădirii cu echipamentele și materialele existente la acea vreme și care, desigur, nu erau de cea mai bună calitate, optându-se, mai ales, pe reducerea costurilor generale de construcție. Astfel, primele semne vizibile ale unei instalații vechi care ar trebui înlocuită sunt firele vechi din aluminiu care se pot vedea la demontarea unor prize sau la schimbarea corpurilor de iluminat. Una dintre nevoile imediate, adresate prin schimbarea instalației electrice, este înlocuirea acestora cu cabluri electrice moderne, de calitate, de regulă realizate din cupru și care suportă cu brio nevoile de consum moderne.

Astfel, unul dintre principalele motive pentru a schimba instalația electrică acasă este uzura și vechimea considerabilă a cablajului inițial. Pe măsură ce firele îmbătrânesc, acestea se uzează (mai ales atunci când montajul inițial a fost realizat direct în pereții din beton sau fără folosirea unor tuburi sau tuneluri de protecție speciale) sau corodează, ceea ce poate conduce la creșterea riscului de producere a scurtcircuitelor și a incendiilor.

Nevoile noi de consum de electricitate

Instalațiile vechi au fost realizate într-o perioadă în care numărul aparatelor consumatoare nu era atât de mare ca în prezent. Diversificarea aparatelor electrocasnice și înmulțirea semnificativă a acestora pune o presiune tot mai mare pe capacitatea vechii instalații de a face față la volumele actuale de consum. Este aproape sigur că vechile cabluri electrice nu vor putea face față sarcinii, ceea ce poate cauza supraîncălzirea cablurilor și poate duce chiar și la incendii. Mai mult, în cazul unei familii mai numeroase, nevoile de consum de electricitate sunt cu atât mai mari, astfel că sistemul electric nu mai este capabil să răspundă cerințelor gospodăriei.

Asigurarea unei ergonomii superioare de utilizare

Un alt motiv pentru a schimba instalația electrică a apartamentului sau casei este atunci când oricum ai de gând să faci o renovare completă a locuinței. Renovarea completă este o oportunitate excelentă de a moderniza și sistemul electric. De asemenea, acum este timpul de a dimensiona noua instalație electrică conform nevoilor de consum, dar și în acord cu cerințele de utilizare ergonomică. Astfel, cu această ocazie, se pot instala trasee noi de cabluri electrice, care să conecteze elementele de aparataj, prizele și întrerupătoarele poziționate exact acolo unde sunt mai ușor de accesat și de conectat la diverșii consumatori moderni. 

Respectarea legislației în vigoare

Un alt motiv de schimbare a unei instalații electrice la apartamente sau case este conformarea la regulile și normativele în vigoare care guvernează acest domeniu al alimentării și racordării la rețelele de furnizare a curentului electric. De multe ori, este posibil să achiziționezi o locuință sau o clădire cu altă destinație care să fie prevăzută cu improvizații la instalația electrică, lucrări realizate în regie proprie, fără aportul unor tehnicieni electricieni autorizați, fără un proiect autorizat și fără a respecta normele de siguranță. În acest caz, înlocuirea instalației electrice devine imperios necesară atât pentru siguranța personală, cât și pentru intrarea în legalitate.

2. Refacerea instalației electrice la un apartament vechi: pașii care trebuie urmați și materialele pe care trebuie să le iei în considerare


electrician cu cabluri si semnSchimbarea sau refacerea unei instalații electrice presupune o urmărire atentă a pașilor de executare a lucrărilor. Deși este recomandat întotdeauna să apelezi la tehnicieni electricieni autorizați, este o bună idee ca și proprietarul locuinței să urmărească îndeaproape evoluția lucrărilor și, mai ales, să se asigure că, în acest proces, sunt folosite doar materiale de bună calitate și moderne. Înlocuirea unei instalații electrice nu este o operațiune care să poată fi făcută cu ușurință foarte des, intervalele între schimbări fiind de ordinul zecilor de ani. Tocmai de aceea este necesară folosirea celor mai bune materiale și echipamente și a celor mai noi metode la o astfel de lucrare pentru a asigura durabilitatea și scalabilitatea sistemului electric pe termen lung.

Evaluarea situației prezente a sistemului electric existent și realizarea planului de poziționare

Înainte de începerea lucrărilor de schimbare a instalației electrice este necesară evaluarea situației existente. Chiar dacă vechea instalație poate părea în regulă din punct de vedere vizual, nu ar trebui să fie refolosite elementele acesteia. În această etapă se pot trasa planurile noii instalații electrice și realiza dimensionarea teoretică a acesteia. Astfel, se vor indica în teren traseele noilor cabluri electrice, poziționarea elementelor de aparataj, prize și întrerupătoare, precum și a dozelor de aparataj în funcție de o logică a accesului simplu și a ergonomiei de utilizare. 

Demontarea și dezafectarea vechii instalații electrice și realizarea traseelor pentru cea nouă

Următorul pas în realizarea lucrărilor de înlocuirea a instalației electrice constă în deconectarea de la rețeaua electrică a apartamentului sau a locuinței și scoaterea din poziție a instalației vechi. În această etapă se va proceda și la realizarea traseelor noii instalații electrice prin executarea de șanțuri în pereți și executarea găurilor pentru dozele de aparataj, pentru prize și pentru întrerupătoarele noi.

Montajul cablurilor și a elementelor fixe de acces la instalația electrică 

După executarea șanțurilor în pereți se poate trece la montajul tubulaturii de protecție a cablurilor electrice și la montajul efectiv al elementelor de aparataj, prize și întrerupătoare necesare. Totuși, acum există cabluri concepute pentru a fi montate în perete sau tencuială fără a fi nevoie de tubulatura de protecție. Printre aceste cabluri se numără NYM-J, N2XH, EYY etc. O mare atenție la acest pas trebuie acordată la modelele acestor elemente alese în acest scop. Nu ar trebui să faci rabat de la calitate nici în privința cablurilor electrice, nici în ceea ce privește celelalte elemente și echipamente electrice fixe ale instalației electrice dacă vrei să ai siguranța unei lucrări de calitate și durabile.

Realizarea conexiunilor și racordurilor la noul tablou electric

Alegerea unui tablou de siguranțe de calitate este un pas esențial după ce elementele traseelor sistemului electric au fost deja poziționate. Tabloul electric asigură conectarea circuitelor realizate la alimentarea cu energie electrică de la rețeaua externă a furnizorului. Elementele necesare în acest caz sunt siguranțele diferențiale sau întrerupătoarele diferențiale, precum și diverse alte tipuri de siguranțe automate sau disjunctoare care trebuie achiziționate doar de la producători cu renume în domeniul electric. Tabloul electric și elementele menționate au rolul de a te asigura că noul sistem electric va face față noilor cerințe de consum și va oferi siguranța în exploatare a instalației.

Testarea și punerea în funcțiune a noii instalații electrice

Odată lucrările de montaj și de conectare realizate, se poate trece la conectarea sistemului la rețeaua furnizorului de electricitate și se poate testa funcționarea instalației electrice noi. Dacă toate elementele funcționează corespunzător în urma testelor realizate cu aparatura de măsurare de către electricieni, se poate trece la ultima etapă a lucrării: acoperirea traseelor și continuarea lucrării de renovare a locuinței.

Este important de menționat că pașii implicați în schimbarea unei instalații electrice pot varia în funcție de nevoile specifice ale locuinței și de amploarea lucrărilor efectuate. Este important să angajezi un electrician autorizat pentru a efectua lucrările necesare pentru a te asigura că noua instalație electrică este sigură și conformă nevoilor de consum preconizate.

3. Înlocuirea instalației electrice la apartamente și alte clădiri: sfaturi și sugestii pentru a nu avea probleme la utilizare

Schimbarea unei instalații electrice poate fi o sarcină complexă și potențial periculoasă, motiv pentru care este important să acorzi atenție câtorva considerente de care te poți folosi pentru a face procesul cât mai ușor și mai sigur posibil:

Planifică din timp

Înainte de a începe procesul de schimbare a unei instalații electrice, este important să faci un plan asupra acestei lucrări. Acest plan poate include și obținerea oricăror autorizații și aprobări necesare. De asemenea, este important să prospectezi piața și să înțelegi ce materiale sunt necesare, ce specialiști sunt disponibili, să afli durata și costul întregii lucrări.

Estimează cât mai corect necesarul de consum electric

Unul dintre cele mai importante aspecte ale schimbării unei instalații electrice este înțelegerea nevoii de consum de curent electric a locuinței în total. Estimează cât mai precis consumul tuturor electrocasnicelor și a altor elemente consumatoare pe care le deții în prezent și a celor pe care preconizezi că lei vei adăuga pe termen mediu și lung. Aceste informații sunt esențiale pentru a determina ce modificări sau upgrade-uri trebuie făcute sistemului electric.

Apelează doar la profesioniști autorizați, cu experiență solidă în domeniu

Nu este indicat să execuți lucrările de schimbare a instalației electrice a apartamentului sau casei în regie proprie sau cu persoane care nu au calitatea de electricieni autorizați ANRE. Un electrician autorizat are cunoștințele și experiența necesare pentru a schimba în siguranță și eficient o instalație electrică și este, de asemenea, familiarizat cu normativele și reglementările legale în domeniu.

Folosește doar materiale de calitate

Când schimbi o instalație electrică, este important să folosești materiale noi și de calitate. Nu ar trebui să faci rabat la acest aspect deoarece vei avea de suferit în viitor și vei cheltui mai mult pe eventuale reparații și înlocuiri ale unor materiale de slabă calitate sau de proveniență dubioasă. Pornește de la bun început cu un maxim de calitate și conformitate ale materialelor și echipamentelor electrice utilizate. Astfel, vei beneficia de garanția unor lucrări trainice și durabile și de liniștea interioară dată de siguranța deplină de utilizare.

În concluzie, schimbarea sau refacerea instalației electrice la un apartament sau la o clădire este un aspect important al menținerii unei locuințe sigure și funcționale. Fie că se datorează cablajelor învechite sau deteriorate, a unei cerințe de consum electric crescute, fie că este vorba de conformarea la normele legale și de siguranță, schimbarea instalației electrice este necesară mai ales pentru bunăstarea ocupanților locuinței. În plus, efectuarea de renovări majore sau efectuarea unei inspecții la fiecare 10-15 ani pot oferi, de asemenea, oportunități de modernizare a sistemului electric. Este important să apelezi la electricieni autorizați pentru a efectua lucrările necesare și la materiale de calitate, moderne și durabile pentru a fi sigur că noua instalație electrică este sigură și capabilă să facă față la cerințe de consum variate.

Sursa foto: Pixabay.com
 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!