Montare stație încărcare electrică - Unde se poate instala stația și care sunt pașii care trebuie parcurși - Electricon.ro
Program de Sărbători - Comenzile plasate în perioada 1 - 6 mai 2024 vor fi procesate începând cu Marți, 7 mai 2024. Dar venim și cu o surpriză... Vei primi pe email un cod de reducere la comenzile plătite online în această perioadă.

Montare stație încărcare electrică - Unde se poate instala stația și care sunt pașii care trebuie parcurși

Montare stație încărcare electrică - Unde se poate instala stația și care sunt pașii care trebuie parcurși

Industria auto a intrat, deja de câțiva ani buni, în era electrificării. Producătorii din întreaga lume își orientează tot mai multe resurse în direcția electrificării mașinilor pe care le oferă pe piață, iar motivele constau în beneficiile pe care acest tip de motorizare le oferă. Este vorba despre avantaje pe care le resimt atât proprietarii mașinilor, cât și societatea, în ansamblul ei.

Mașinile electrice pot fi achiziționate de către clienții finali la prețuri foarte avantajoase, grație subvențiilor oferite din partea statului. Totodată, ele presupun costuri mai mici de întreținere, grație fiabilității motoarelor electrice. Acestea generează și mai puțin zgomot, ceea ce contribuie la reducerea nivelului de poluare fonică. Nu în ultimul rând, motorul electric nu generează emisii nocive, ceea ce oferă încă un beneficiu la nivel de protecție a mediului.

Această lipsă a noxelor este generată de faptul că motorul funcționează pe bază de energie electrică, nu de combustibil precum motorina, benzina sau GPL-ul. În aceste condiții, posesorii de mașini electrice trebuie să găsească metode prin care să își încarce motorul. În acest articol, vei putea afla mai multe despre ce presupune procesul de montare a unei stații pentru încărcare electrică.

Cuprins:

  1. Montare stație încărcare electrică. Tipuri de încărcări ale bateriei mașinii electrice
  2. Instalarea stației de încărcare auto - Cum se instalează stația, pas cu pas

 

1. Montarea stației de încărcare electrică - Tipuri de încărcări ale bateriei mașinii electrice

Avantajele de a avea o mașină cu motor electric sunt, deci, unele care se resimt atât la nivel individual, cât și la nivelul întregii societăți. Pentru ca bateriile automobilelor electrice să poată fi mereu încărcate la un nivel care să garanteze randament bun, este necesar accesul la o zonă de încărcare. La fel ca în cazul benzinăriilor, există și stații publice de încărcare electrice. România, deocamdată, nu este o țară cu o infrastructură atât de dezvoltată, atunci când vine vorba despre stații de încărcare auto.

Astfel, mulți posesori de autoturisme electrice iau în calcul să își instaleze pe cont propriu o astfel de stație. Accesul la stație de încărcare proprie oferă foarte multe avantaje, de la reducerea consumului înregistrat de contoare, până la accelerarea procesului de încărcare și eliminarea timpului pierdut. Iată lista completă a beneficiilor oferite de o stație rezidențială de încărcare a bateriei auto:

  • costuri mai mici decât la stații publice de încărcare;
  • economie de timp;
  • acces permanent și sigur la o sursă de energie pentru mașina electrică;
  • posibilitate de încărcare gratuită, dacă sursa de energie sunt panourile solare.

În ultimii ani, a crescut interesul pentru instalarea stațiilor de încărcare auto în zone rezidențiale, dar și la sediile unor afaceri. Acestea sunt argumentele pentru care tot mai multe companii decid să instaleze stații de încărcare, la nivelul propriilor sedii:
  • reprezintă un beneficiu suplimentar oferit angajaților;
  • reprezintă un pas important către modernizarea sediului oricărui business;
  • costuri mici de achiziție și instalare.

Ce tipuri de încărcări poate suporta bateria mașinii electrice

Bateria mașinii electrice poate fi încărcată în mai multe moduri, iar alegerea uneia dintre aceste variante se face în funcție de preferințele și de nevoile utilizatorilor. Iată care sunt principalele alternative existente și  ce performanțe oferă fiecare dintre aceste soluții:

Încărcarea la priză obișnuită

Este varianta care nu implică niciun efort din partea utilizatorului, pentru că nu necesită instalarea de echipamente speciale. Dacă vrei să îți încarci astfel mașina, ai nevoie de cablul cu mufă specială, adaptată modelului pe care îl deții. Ceea ce transformă varianta prizei clasice într-una de evitat este puterea mică generată, de doar 2,3 kW/h. Astfel, pentru o încărcare a bateriei mașinii, va fi necesar un timp de așteptare foarte mare, de pana la 15 ore.

Stație de încărcare auto monofazată (AC)

Pentru că priza casnică are carențe evidente, se merge tot mai des pe varianta de instalare stație încărcare auto. Iar o opțiune fiabilă este cea care funcționează pe bază de curent alternativ monofazat. Aceasta Se folosește atât la nivel rezidențial, cât și în cazul clădirilor de birouri. Aceste modele de baterii pot avea sisteme proprii de contorizare și restricționare a energiei, precum și funcții de protecție sau conexiune la internet. Puterea pe care o generează variază de la 3,5 până la 7,5 kW/h, în funcție de model, iar durata de timp necesară pentru o încărcare variază de la 3 până la 8 ore.


Stație de încărcare auto trifazată (AC)

Această variantă prezintă caracteristici similare cu cea prezentată anterior, singura diferență fiind dată de caracterul trifazat. Acesta determină capacitatea stațiilor de a genera o putere de la 11 până la 22 kW/h, care facilitează încărcări mai rapide. O încărcare cu o stație pe curent alternativ, trifazată, poate să dureze doar 1,5 ore sau, maximum, 3 ore.

Stație de încărcare auto pe curent continuu

Sunt cele mai performante tipuri de stații de încărcare, iar utilizarea lor se face, cu preponderență, în zone publice. Ele nu sunt atât de accesibile din punct de vedere financiar, motiv pentru care nu se folosesc în mod frecvent la nivel rezidențial. O astfel de stație are putere de la 50 până la 120 kW/h, ceea ce facilitează încărcări ultra-rapide, care durează între 30 și 60 de minute.

Dacă alegi varianta unei stații de încărcare auto pe care să o utilizezi la nivel rezidențial, cel mai important aspect de care trebuie să ții cont este calitatea produselor achiziționate. Produsele de top de la Electricon.ro te vor ajuta să obții parametrii superiori de încărcare prezentați anterior și vor proteja foarte bine și acumulatorul mașinii, pe parcursul fiecărei sesiuni de încărcare.

Amplasare stație de încărcare electrică la domiciliu

Pentru a putea să începi o instalare stație electrică la tine acasă, ai nevoie să te documentezi în prealabil cu privire la condițiile care trebuie să fie respectate, din punct de vedere al normelor de siguranță. Există două situații: când locuiești la casă și când locuiești la apartament.

  • La casă: cel mai important lucru, în acest caz, este tipul de branșament al locuinței tale. Poți afla acest lucru consultând certificatul de racordare la rețeaua electrică sau avizul tehnic de racordare. Tot acolo poți descoperi și care este nivelul maxim de putere care poate să fie absorbită din rețea.
  • La apartament: stația poate fi setată pe locul de parcare, în cazul în care îl deții. Pentru acest lucru, ai nevoie de branșament electric din partea distribuitorului de energie. Alternativ, dacă asociația de locatari are statut juridic, ea poate să instaleze stații de încărcare în perimetrul blocului, situație des întâlnită în zonele în care există mai mulți posesori de mașini electrice.
Aceștia împart, în general, cheltuielile implicate de achiziția și instalarea stațiilor de încărcare electrice. În cazul în care se face o montare de stație de încărcare electrică la nivel de bloc de apartamente, trebuie să se elibereze și o Autorizație specială de construire a acesteia.
 

2. Instalarea stației de încărcare auto - Cum se instalează stația, pas cu pas

În cazul în care ai luat decizia de a trece la procesul de montaj al stației de încărcare auto, pe lângă modelul de stație pe care dorești să îl instalezi, trebuie să apelezi și la scule și accesorii de calitate. De ce este important să utilizezi echipamente și accesorii de cea mai bună calitate, de la Electricon? Pentru că doar în acest mod vei obține o stație corect instalată, capabilă să ofere randament ridicat pe termen cât mai lung. Totodată, o stație eficientă protejează bateria auto și îi prelungește durata de viață.

Instalarea stației auto la domiciliu - partea administrativă

Odată ce ai ales stația pe care vrei să o montezi și ai acces la toate sculele și accesoriile necesare, poți începe să îndeplinești formalitățile birocratice pentru instalare de stații de încărcare electrice. În primul rând, este necesar să te asiguri că există o cantitate de energie suficientă în rețea, pentru a putea suporta necesarul stației. Dacă ai nevoie de suplimentarea puterii din rețea, trebuie să trimiți furnizorului tău de energie o cerere prin care să soliciți acest lucru.

Furnizorii din România sunt obligați prin lege să răspundă în maximum 30 de zile cererilor, atât timp cât acestea respectă condițiile referitoare la documentație. Poți lua legătura cu furnizorul tău de energie, pentru a afla care este lista completă a documentelor de care acesta are nevoie. După ce obții aprobarea cererii, poți să soliciți încheierea unui contract de racordare, cerere la care ți se va răspunde din partea furnizorului în maximum 10 zile calendaristice, prin semnarea înțelegerii.

În maximum 90 de zile calendaristice, se realizează autorizarea lucrării de execuție și recepția. Apoi, într-un interval maxim de 10 zile calendaristice, furnizorul de energie emite certificatul de racordare, iar apoi stație este activată și pusă sub tensiune. După ce stația este pusă sub tensiune, certificatul de racordare este actualizat sau eliberat, în funcție de caz. Așadar, din perspectiva formalităților ce țin de documentație, așa arată un plan de instalare a stației de încărcare auto electrice.

Montare stație de încărcare auto - unde se poate amplasa

Există mai multe tipuri de stații de încărcare auto, iar atunci când alegi o variantă pentru domiciliul tău sau pentru sediul afacerii pe care o deții, trebuie să ții cont și de tipul de instalare. Cele mai căutate modele sunt stațiile tip “wallbox“, care se instalează direct în perete. Alternativa este reprezentată de stațiile de tip “fast charger“, care au un aspect de sine stătător, nefiind integrate în alt spațiu.

Stațiile “wallbox“ sunt deosebit de practice și minimaliste, fiind preferatele celor care locuiesc la casă și vor să facă economie de spațiu. Pe de altă parte, o stație “fast charger“ are avantajul de a oferi posibilități mai bune de extindere a puterii de încărcare. Aceste stații sunt utilizate mai ales la nivelul sediilor de business și de către cei care plănuiesc să își extindă flota de vehicule electrice.

O concluzie preliminară constă în faptul că ceea ce ține de tine este alegerea modelului de stație de încărcare și respectarea pașilor implicați de obținerea documentelor necesare pentru montarea stației. Instalarea propriu-zisă a aparaturii este recomandat să fie efectuată de către electricieni autorizați, care să utilizeze echipamente de calitate și să se bazeze pe experiență și pe cunoștințe avansate despre acest tip de aparatură.

Informații esențiale despre funcționarea stației de încărcare

Odată ce au finalizat instalarea stației de încărcare auto, iar aceasta este pusă în funcțiune, rămâne doar să știi cum să o utilizezi, pentru a beneficia de randament maxim din partea ei. Iată care sunt cele mai importante detalii despre instalarea și funcționarea stației:

  • procesul de montare a stației de încărcare poate să dureze câteva orei sau până la 3 zile, în funcție de tipul proiectului și de modelul ales;
  • costul de încărcare a bateriei mașinii electrice este, la nivel rezidențial, mai mic decât dacă apelezi la o stație publică;
  • pornirea mașinii poate fi efectuată exclusiv după decuplarea cablului de încărcare, deci autoturismul nu poate fi activat când se află conectat la stație;
  • decuplarea cablului se poate face și înainte de încărcarea completă a bateriei auto, fără ca sănătatea acesteia să aibă de suferit;
  • frecvența încărcărilor va fi mai ridicată iarna, deoarece se activează la capacitate maximă consumatori majori, precum compresorul și ventilatorul;
  • greutatea bateriei influențează necesarul de energie, iar încărcarea unei baterii mai mari va fi mai costisitoare și va implica un timp mai îndelungat de așteptare.

Sfaturi pentru întreținerea bateriei mașinii electrice

Accesul la stația de încărcare este un prim pas pe care îl faci în sensul asigurării unei funcționări bune a mașinii tale electrice. Însă trebuie să te asiguri că bateria, adică sursa de energie pentru întregul angrenaj, este protejată în mod corespunzător. Durata sa de viață este influențată de expunerea la temperaturi extreme, de nivelul de încărcare la care este utilizată, numărul ciclurilor de încărcare, precum și de conduita generală a utilizatorului. Iată de ce trebuie să ții cont:
  • Dacă lași mașina neutilizată pentru o perioadă extinsă de timp, asigură-te că nivelul de încărcare a bateriei este între 20 și 80%. Producătorii nu recomandă ca mașina să stea pe loc cu o baterie la 0% sau 100%.
  • Încarcă bateria la 100% dacă știi că urmează să pleci într-o călătorie lungă;
  • Evită pe cât posibil să parchezi mașina electrică la soare, în timpul zilelor călduroase de vară;
  • Dacă lași mașina la încărcat peste noapte, asigură-te că nivelul de putere este unul mediu;
  • Evită încărcările tip fast charging.

Acestea sunt cele mai importante informații pe care trebuie să le iei în calcul, dacă vrei să apelezi la un montaj de stație de încărcare electrică, la tine acasă sau la sediul afacerii. Cel mai important aspect de care trebuie să ții cont este calitatea produselor la care apelezi, iar Electricon.ro îți pune la dispoziție soluții de top, care garantează randament optim și durată lungă de viață!



Sursa foto: Unsplash.com

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!